Očista těla

12. srpna 2009 v 10:07 | LG. |  Léčení

Očistné kůry

Mnozí z nás znají neustálý, většinou málo úspěšný boj s nadbytečnými kily. Vyzkoušeli jsme ty nejrůznější diety, žádná z nich však nefungovala natrvalo. Střídavě hubneme a znovu přibíráme, stojí nás obrovské úsilí a sebezapření odříkání si oblíbených jídel, opakovaně nárazově začínáme se cvičením. Když se nám po týdnech až měsících trápení podaří zhubnout, jako odměnu si zpravidla dopřejeme dlouho odříkané dobroty a začarovaný kruh pokračuje. Navíc daní za toto trápení bývá často zhoršení zdraví, hlavně poruchy trávení a vylučování. A naše psychika? Ztrácíme úsměv z tváře, dobrou náladu, chuť do života

Osvědčená cesta ke zdraví a štíhlé postavě
Uvolněme se, nalaďme se pozitivně a uvěřme moudrosti našeho těla, které je schopné poradit si s onemocněním, s nadváhou i s jejími důsledky, jen potřebuje, aby se mu vytvořily podmínky. dravá, přirozená strava a pravidelná očista organismu představují cestu, kterou se dostaneme opět do formy. A navíc - zdravý životní styl omlazuje a dodává pozitivní energii

Co je zapotřebí si zapamatovat
Zdraví - rovnováha v organismu, zabezpečená stravou bez toxinů a pravidelnou očistou organismu
Toxicita - metabolická nerovnováha mezi vzniklými a vyloučenými toxickými látkami, které vznikají rozkladem odumírajících buněk a přijímáním nevhodné stravy (vařená strava, chemizovaná strava, nevhodné kombinace potravin)
Onemocnění - snaha organismu zbavit se toxinů

Očistné kůry - půsty a hladovky jsou nejúčinnější podle měsíčních fází- v čase úplňku, novu, první a poslední čtvrti Měsíce.
Půst - jíme jeden druh potravy, nejlépe takový, který dlouho nezůstává v žaludku ani ve střevech. Čím méně druhů potravin jíme, tím je půst účinnější. Pijeme bylinkové čaje, zeleninové nebo ovocné šťávy, nejlépe čerstvé. Trávící orgány mají méně práce, uvolněná energie slouží na regeneraci a uvolnění toxinů
Hladovění - 24 hodin nic nejíme, ani jedno sousto, pouze pijeme vodu. Trávící orgány odpočívají, tělo si bere energii ze svých zásob. Hladovění je náročnější, ale má výraznější výsledky. Vyberme si podle své psychické a fyzické kondice, přizpůsobme se požadavkům svého organismu.

Pozitivní účinky očistných kůr:
  • organismus přijímá minimální množství energie ve formě potravin a tělo žije z vlastních zásob, odbouráváme tukové buňky (organismus si chrání životně důležité orgány, žlázy, nervový systém)
  • odstraňujeme odpadní látky z organismu tlustým střevem, ledvinami, pokožkou, plícemi a zabezpečují metabolickou rovnováhu
  • žaludek si odpočine od trávení, zbavíme se překyselení a pálení žáhy
  • posilujeme obranyschopnost organismu, získáme dobré zdraví a optimální hmotnost
  • vyčistíme a zvláčníme si pleť, zpevníme a ozdravíme vlasy a nehty
  • očistné kůry nám pomáhají dosáhnout pocit fyzické a psychické rovnováhy
  • zabezpečujeme si zdraví, optimální hmotnost a regeneraci organismu

Nejdůležitější zásada - psychická pohoda, uvědomění si, že očistnou kůru provádíme dobrovolně a těšíme se na její pozitivní účinky. Pokud v průběhu kterékoli očistné kůry pocítíme slabost, nemusíme se znepokojovat. Příroda to zařídila tak, že organismus využívá energii k očistě a po skončení ji znova získá z dokonalé čistoty celého těla.
1. PŠENIČNÁ OČISTNÁ KŮRA
na jeden den uvařit 0,25 kg pšenice předem namočené ve vodě na 12 hodin (pšenici vaříme do měkka)
na doplnění připravit syrové a sušené ovoce, syrovou zeleninu, pšeničné klíčky, minerálku, bylinné čaje (vhodná je meduňka lékařská)
den začneme pitím čaje nebo ovocné šťávy a do 10.00 hod. jíme pouze ovoce a potom třetinu uvařené pšenice, když nemáme problémy vydržet dopoledne jíme pouze ovoce)
druhé jídlo je další třetina uvařené pšenice se syrovou zeleninou (oběd)
večer sníme poslední třetinu uvařené pšenice s ovocem nebo zeleninou
kůru je možné realizovat i s vařenou rýží NATURAL
Jíme pouze tehdy, když máme pocit hladu. Pšenici je nutné dobře požvýkat (ve slinách se nachází enzym ptyalin, který tráví sacharidy).Optimální délka trvání očistné kůry je jeden týden (kůru třeba ukončit, pokud začneme mít nepříjemné pocity - hlad, jednotvárnost stravy...). Během týdne se zlepší vyprazdňování tlustého střeva, ztrácejí se přebytečné kilogramy a povzbuzuje se nervová činnost.

2. OVOCNO-ZELENINOVÁ KŮRA
konzumujeme výlučně ovoce a zeleninu
dopoledne je vhodné ovoce, na oběd a v průběhu odpoledne zelenina, večer ovoce
ovoce a zelenina patří k nejlehčeji stravitelným potravinám, mají vysoký obsah vlákniny, jednoduchých cukrů, vitamínů a enzymů, minerálů a stopových prvků ve formě, kterou náš organismus lehce vstřebává
nekombinujeme v jednom jídle ovoce a zeleninu
počet ovocně-zeleninových dní si určíme podle svých pocitů, optimální je dodržet tuto očistnou kůru týden; je možné a vhodné zařadit vždy jeden ovocně-zeleninový den během týdne; doplňkem je pravidelné pití čajů a minerálek

3. OVOCNÁ KŮRA

konzumujeme všechny druhy ovoce
ovoce je jediná potravina, která na trávení nepotřebuje téměř žádnou energii, právě naopak, konzumováním ovoce organismus energii získává ovoce je potřeba vhodně kombinovat (kyselé s kyselým a sladké se sladkým) na očistu krve při krevních onemocněních je vhodná týdenní hroznová kůra: denně sníme jen 1 až 2 kg hroznů pečlivě umytých a pijeme čaj z kopřivy, myšího ocásku a sedmikrásky při onemocnění žaludku, při zácpách, průjmech, hemoroidech je vhodná jablková kůra, v průběhu tří dnů jíme pouze jablka a pijeme odvar ze semen lnu počet ovocných dnů si opět určujeme individuálně, vhodná jsou i ovocná dopoledne při běžném stravování (organismus se během dopoledne čistí od toxinů)
4. ŠŤÁVOVÁ KŮRA
během dne pijeme pouze ovocné a zeleninové šťávy, minerálky a čaje
ovocná šťáva je vhodná dopoledne a večer, zeleninová šťáva je vhodná na oběd a odpoledne
z ovocných šťáv jsou vhodné citrusové, jablkové a šťávy z ostatních druhů ovoce podle sezony
zeleninové šťávy kombinujeme vždy s mrkvovou šťávou v poměru 2/3 až 3/4 mrkvové šťávy, zbytek tvoří šťáva z jiných druhů zeleniny ( červená řepa, celer, zelí, kapusta, květák, dýně, okurka, rajče, paprika... )
nekombinujeme navzájem ovocné a zeleninové šťávy
šťávy pijeme koncentrované nebo ředěné v poměru 1:1
denní dávka představuje 1 až 4 litry tekutin
5. SPECIÁLNÍ ŠŤÁVOVÁ KŮRA
připravíme si dva druhy šťávových směsí: citrusová šťáva připravená ze 4 dl citrusové šťávy (grepy, pomeranče, citrony, mandarinky) a 4 dl převařené vychlazené vody - celkem 8 dl šťávové směsi; zeleninová šťáva připravená z 1 dl mrkvové a celerové šťávy a 1 dl převařené vychlazené vody - celkom 2 dl šťávové směsi
kůra trvá 3 dny
každý den dodržujeme následující pitný režim (během dne vypijeme 2-krát 4 dl citrusové šťávy a 2-krát 2 dl zeleninové šťávy):
dopoledne vypijeme 8 dl citrusové šťávy
na oběd 2 dl zeleninové šťávy
odpoledne vypijeme opět 8 dl citrusové šťávy
večer opět 2 dl zeleninové šťávy
6. ŠANKHAPRAKŠÁLANA
metoda na pročištění trávícího systému a na regeneraci působí blahodárně na denně zatěžovaný žaludek a znečištěné tlusté střevo provádí se minimálně 1-krát do roka, případně na jaro a na podzim nebo podle jogínů 4-krát do roka (21.03., 21.06. , 23.09.,21.12 ); podle potřeby je možné metodu provádět i častěji metoda je fyziologická - slanou teplou vodou se pročistí celý trávící trakt
připravíme si teplou vodu (4 l s koncentrací jedna neplná polévková lžíce mořské soli na 1 l vody) teploty polévky připravené k jídlu vypijeme sklenici ( 2 dl ) teplé slané vody a zacvičíme čtyři předepsané cviky 4-krát na každou stranu - viz. obrázky v části skripta Regenerační cvičení) vypijeme další sklenici a opět zacvičíme všechny cviky, takto pokračujeme dokud nevypijeme celkem 6 sklenic (voda se nevstřebává do krve, ale prochází trávícím traktem až do tlustého střeva) po šesté sklenici je nutné jít na stolici, první stolice je tuhá vypijeme další pohár a zacvičíme cviky a opět se jdeme vyprázdnit na WC (pokud po tomto poháru nedojde k vyprázdnění, zacvičme opět bez pití vody a pokud nepomůže ani cvičení, navodíme vyprázdnění pomocí klystýru nebo zacvičíme speciální cviky) vypijeme další pohár, zacvičíme a jdeme se vyprázdnit na WC, takto pokračujeme až do 10 až 14 sklenic vody přibližně při třetím vyprázdnění nastává sifon a postupně vychází stále čistější voda sifon můžeme přerušit provedením výplachu žaludku (vamanadhautí) nejdřív 1/2 hodinu, nejpozději však 1 hodinu po vypití posledního poháru začneme jíst (bílá rýže uvařená s nastrouhanou mrkví úplně doměkka, do první porce jídla přidáme 4 dkg másla)
24 hodin po ukončení očistné kůry je zakázané jíst mléko a mléčné výrobky, maso, syrovou zeleninu a ovoce, alkohol, kávu a kromě bílé rýže s mrkví je dovoleno jíst bílé těstoviny, bílý chléb s máslem, ovesné vločky vařené ve vodě, případně vařenou zeleninu pijeme až po prvním jídle bylinkové čaje
kontraindikace: žaludeční a dvanácterníkové vředy, průjmy, akutní zánět tlustého nebo slepého střeva, všechny zánětlivé procesy v trávícím traktu po 24 hodinách přecházíme postupně na běžnou stravu

7. DETOXIKACE POMOCÍ GLAUBEROVI SOLI
  • očista krevní lymfy
  • ráno na lačno vypijeme šálek roztoku Glauberovi soli (síran sodný) koncentrace jedna polévková lžíce na šálek vody teplé nebo studené
  • roztok uvolňuje ze všech částí organismu toxiny a vyloučí je střevy
  • celkové množství odstraněných nečistot dosahuje 3 až 4 litry, co vede k odvodnění organismu
  • tekutinu doplníme citrusovou směsí (2 litry citrusové šťávy z grepů, citronů a pomerančů + 2 litry vody = celkem 4 litry směsi)
  • šťávu začíname pít půl hodiny po vypití roztoku Glauberovi soli a pokračujeme vždy po 20 až 30 min. až vypijeme 4 litry v průběhu celého dne
  • celý den nepřijímáme potravu, pokud jsme večer hladoví, sníme trochu pomerančů nebo grepů
  • doporučuje se sauna nebo koupel (pocení)
  • dříve než usneme provedeme klystýr - 2 litry vlažné vody se šťávou ze dvou citronů
  • očistu opakujeme 3 dny po sobě, z organismu se odstraní až 12 litrů toxické lymfy, kterou nahradí stejné množství zásaditých tekutin
  • kontraindikace: zánět slepého střeva
8 . OČISTA OD MIKROBŮ A BAKTERIÍ
časté užívání léků, konzumace kynutého těsta a mléka vede k zamoření trávícího traktu plísněmi, kvasinkami a bakteriemi; pronikají do sliznice střev a živí se její krví
jejich metabolismus produkuje toxické látky, které negativně působí na celý náš organismus - účinná je léčba česnekem 1 až 2 týdny jíme ráno nalačno 1 strouček česneku, potom 1 hodinu před obědem a 2 hodiny po večeři
úspěšné léčení: po jídle vás přestane trápit nadýmání a pálení žáhy
příznaky léčby: pálení v žaludku a střevech - česnek proniká do ran, kde ničí bakterie; silnější bušení srdce - česnek obsahuje rozpustné germanium, které posilňuje pružnost srdečních chlopní

9. OČISTA KLOUBŮ

vaříme 5 g bobkového listu ve 3 dl vody 10 min. a minimálně 3 - 4 hodiny (nejlépe přes noc) luhujeme (nejlépe v termosce)
odvar přecedíme a pijeme malými doušky během 12 hodin; odvar je silný pro žaludeční sliznici - proto nepijeme najednou! (první den se doporučuje skončit s pitím kolem 20.00 hod. a ještě si udělat klystýr, protože tělo se začne čistit a vylučuje hleny i přes sliznice dýchacích cest)
proceduru opakujeme: po 3 dnech, po týdnu a v průběhu prvního roku každé čtvrtletí. potom jednou do roka
podmínka očisty: dokonale čistá střeva - klystýr, šankhaprakšálana
očista vyplaví z kloubů soli a zbaví vás mnohaletých bolestí a únavy kloubů

10. OČISTA JATER
našim játrům nejvíc škodí konzumace potravin s vysokým obsahem, tuku, masa, mléčných výrobků, vajec, alkoholu, konzervačních látek a barviv, cukru, soli a léků
metoda podle Avicenu: půl roku každé ráno nalačno 1,5 lžíce olivového oleje za studena lisovaného (panenského), 1 lžíce medu a 1 lžíce čerstvě vytlačené citrónové šťávy

11. OČISTA LEDVIN
kvalita činnosti ledvin se podílí na vzniku onemocnění jako je revmatismus, bolesti páteře, ženské onemocnění, nemoci prostaty, osteoporóza, kožní onemocnění
pokud máme často angíny, vypadávají nám vlasy, lámou se nehty, máme časté záněty čelních dutin, doporučuje se očista nejlépe se ledviny promývají v létě, když jsou melouny - týden se živíme pouze melouny a tmavým chlebem
další recepty:
1 lžičku lněného semínka zalijeme sklenicí vody a přivedeme k varu; dva dny pijeme každé 2 hodiny půl sklenice tohoto odvaru; ředíme vodou a pro chuť můžeme přidat čerstvou citrónovou šťávu, šťávu z červené řepy (ne čerstvou, ale necháme ji několik hodin odstát) pijeme 1 až 2 dl několikrát denně (3 až 5 krát) - pomáhá při odstraňování ledvinových i žlučových kamenů, několik kusů umyté červené řepy bez oloupání pomeleme a vaříme tak dlouho, až vznikne hustý sirup; pijeme několikrát denně po 1 dl

12. ČIŠTĚNÍ JAZYKA
povlaky na jazyku zabraňují správně vnímat chuť potravy, zhoršuje se schopnost vybírat si potravu přirozeným pocitem jazyk čistíme ráno, když na něm bývá nejvíc usazenin (energetické dráhy vnitřních orgánů končí na jazyku a povlaky jsou důsledkem čištění orgánů v průběhu noci)
jazyk čistíme kávovou lžičkou, otočíme ji dnem nahoru a stáhneme povlaky z celého jazyku od kořene ke špičce na závěr kloktáme teplou vodou čistou nebo mírně osolenou (odstraníme povlaky i z mandlí)

13. CUMLÁNÍ OLEJE

dáme si do úst lžíci rostlinného za studena lisovaného oleje (olivový, slunečnicový, řepkový ...) a trpělivě ho promícháváme jazykem na všechny strany, aby se dostal do celé ústní dutiny cca 5 až 10 minut, potom olej vyplivneme a vypláchneme si ústa; olej nepolykáme tuky mají schopnost vázat na sebe nečistoty - olej v ústech čistí krev, přes tenké blány na povrchu sliznic pohlcuje z těla nečistoty
očista pomáhá i zubům, při onemocnění dásní a při infekcích v ústní dutině

14. VÝPLACH ŽALUDKU

samovolné zvracení - tělo se rychle potřebuje něčeho zbavit na fyzické nebo psychické úrovni (pokažené jídlo, stres, pohled na ošklivou věc)
zvracení se doporučuje při astmatu (hleny se dostávají do žaludku), bronchitidě, chronické gastritidě, poruchách látkové výměny a tehdy, když se tvoří hodně hlenů - odstraníme psychické napětí a zmírníme zdravotní problémy i když nemáme zdravotní těžkosti, můžeme si občas pročistit žaludeční sliznici od nánosů nejlépe ráno nalačno vypijeme najednou 1,2 až 1,5 litru vlažné mírně osolené vody (jako polévka), pijeme v dřepu, kolena jsou od sebe, abychom si nestlačovali břicho při zvracení mírně pokrčíme kolena, trup předkloníme do vodorovné polohy a podchytíme si žaludek; tři prsty druhé ruky strčíme hluboko do hrdla a přitlačíme kořen jazyku, současně vtáhneme podbříško a tlačíme břišní stěnu směrem nahoru (voda se lépe zvedne k ústí jícnu a zvracení půjde lehčeji); je dobré vyvrátit všechnu vodu po vyprázdnění žaludku se uklidníme hlubokým dýcháním a relaxací, asi po půl hodině sníme lehké jídlo (vařená rýže s máslem, chléb, čaj) zákaz výplachu žaludku při akutních zánětech břišních orgánů, vředové nemoci, rakovině žaludku, vysokém krevním tlaku a nemocech srdce

15. DEN BEZ JÍDLA
jsou situace, kdy si naše tělo vyžaduje,abychom dobrovolně nejedli - v době nemoci, psychického vypětí, v době, kdy se potřebujeme koncentrovat na práci, učit se.
hlad má i pozitivní stránky - podporuje samoléčení, pomáhá očistit tělo, uklidnit a rozjasnit mysl, zlepšit koncentraci, výkonnost. S hladověním začněme až tehdy, když jsme sami přesvědčení o jeho blahodárných léčivých účincích a předem se těšíme na příjemné pocity znovuzískání zdraví a vitality; když nevnímáme pocit hladu jako trápení a odříkání, nemáme obavy, strach a negativní představy o důsledku hladovění.
Při hladovění probíhají procesy očisty mnohem rychleji a životní síla, kterou běžně potřebujeme na trávení potravy, pomáhá vylučovat z těla nečistoty.

16. OČISTA CÉV
- namíchejme si následující směs: 2 dl koprového semínka, 2 lžíce mletého kořenu kozlíku lékařského, 4 dl medu
- směs dáme do 2-litrové termosky a dolijeme horkou vodou; necháme 24 hodin luhovat
- užíváme: 1 lžíci půl hodiny před každým jídlem až do vyčerpání celé dávky
- během kůry dodržujme lehké vegetariánské stravování a důkladnou očistu střev (klystýr)
- cévy dobře čistí i šťáva z KIWI.
Pozitivní účinky hladovění (půstu) na náš organismus:
ztrácíme podkožní tukovou vrstvu
snížená zátěž organismu posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh, kvalita krve, roste počet červených krvinek
tělo využívá bílkoviny rozptýlené v cévách, což má omlazující účinek na celý organismus, odvápňují se cévy a zvyšuje se jejich průchodnost žaludek a střeva odpočívají a obnovují síly, zlepšuje se jejich trávící a vylučovací schopnost, nejrychleji a nejpřirozeněji se čistí od bakterií a nečistot žaludek se stahuje - získá svou původní velikost, pružnost a polohu, ztrácíme nadměrnou chuť k jídlu čistí se ledviny i játra, z plic se ztrácí všechny usazeniny, hleny a nečistoty čistí se smyslové orgány, zlepšuje se citlivost všech smyslů
regeneruje mozek a celý nervový systém, zlepšuje se paměť, intuice a koncentrace, myšlení je bystřejší, máme sklony k optimismu a pozitivním myšlenkám

Pamatujme si: při zvýšení teploty žádné jídlo! Berme si příklad ze zvířat!

Pokud chceme vyzkoušet pozitivní regenerační a omlazující účinky půstu prakticky, zkusme začít s jedním dnem v týdnu.
vyberme si libovolný den, během kterého budeme pít jen vodu, dbejme na to, aby to byl ten samý den v každém týdnu, například pondělí (můžeme se zdržet jídla od večeře v neděli do snídaně v úterý)
den před půstem si připravíme lehcestravitelná jídla z obilnin, zeleniny a ovoce (večeři nejpozději v 18.00 hodin); ze stravy vyloučíme živočišné bílkoviny (jídla z masa, vajec, mléka a mléčných výrobků), protože nejvíc zatěžují trávení a znečišťují organismus klystýrem nebo lehkým rostlinným projímadlem si pročistíme střeva (zejména pokud míváme zácpu), čím zabezpečíme lepší očišťování organismu během půstu; pokud pokračujeme v půstu víc dnů, pročišťujeme si střeva klystýrem jednou, případně i dvakrát denně během půstního dne pijeme pouze tekutinu v malých dávkách a často - za 24 hodin vypijeme aspoň 2,5 litru, můžeme pít minerálku, převařenou vodu s citrónovou šťávou nebo malým množstvím medu;; pitím pomáháme organismu promývat tkaniva a vyloučit nahromaděné odpadové látky
během očisty bychom neměli užívat léky; pokud užíváme jakékoli léky, poraďme se předem s lékařem
nemějme strach z hladu a slabosti, nalaďme se pozitivně, věřme v léčivé účinky půstu; sami se přesvědčíme, že zdržet se jídla jeden den není tak těžké, dokonce ani v pracovní den (začít však můžeme den před volným dnem a během volného dne); v průběhu půstu se nevyhýbejme práci ani pohybu - podle zásady: méně a často a dopřejme si čerstvý vzduch; pokud máme pocit slabosti, krátce si lehněme; nemějme strach z půstu ani tehdy, když jsme hubení - pročištěním organismu a lepším vstřebáváním potravy můžeme dokonce přibrat na optimální hmotnost důležité je správné zakončení půstu: nejvhodnější první jídlo den po půstu (úterý ráno) je ovocná šťáva, případně ovoce, meloun; druhé jídlo za 3,5 až 4 hodiny - opět ovoce nebo zelenina, brambory nebo kaše (ovesná, kukuřičná, prosná); třetí jídlo za 4 až 6 hodin - opět kaše nebo zeleninové jídlo, případně trocha tvarohu nebo jogurtu; další jídlo už bude naše běžná snídaně Příznivý účinek "dne bez jídla" pocítíte hned a v průběhu dalších dnů. Nejpravděpodobněji se však citelné výsledky ukáží, když se tyto "volné dny" stanou součástí našeho životního rytmu, návykem ba dokonce potřebou. A to bude znamením, že náš organismus přijal očistu jako přirozené právo a příjemnou povinnost. Vnitřní čistota organismu nepřichází najednou, vždyť organismus znečisťujeme často celé roky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 hanka tom hanka tom | E-mail | 17. srpna 2010 v 6:46 | Reagovat

Voda je dobrá, i z vodovodu. Co myslíte, může se pít minerálka denně? Já mám zkušenost cca dva roky s pitím minerálky- neslazené, a níjak mi to neublížilo. Konkrétně s ondrášovkou.  Aspoň píšou, že není přehnaně mineralizovaná, takže i to by mělo být kritérium.

2 flower girl dresses flower girl dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 6:56 | Reagovat

thanks for the info. I will definitly revisit this blog yet again.
http://www.isdress.org

3 inexpensive cocktail dresses inexpensive cocktail dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 6:57 | Reagovat

While I have to disagree on some parts, but in the end I still really liked it. I look forward to viewing more of your work.
http://www.isdress.org/Wedding-Dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama